Gıda maddelerini içeren her çeşit hammadde ve mamüllerin işleme, hazırlık, paketleme, dağıtım ve depolama süreçlerinde oluşabilecek biyolojik ve kimyasal ile fiziksel zararlardan korunma maksadıyla tasarlanan işlemlerin bütünü için alınan tedbirlere gıda güvenliği denir.

Bu güvenlik zincirinin en önemli halkasını ise Soğuk Hava Deposu oluşturur. Çünkü üretimden tüketime kadar geçen süreçte ürünlerin fiziksel yapısını muhafaza etmek adına kuşkusuz bu ürünleri belli bir sıcaklıkta korumak gereklidir. Sıcaklıktan kasıt tabi ki, normal hava koşulları değildir. Bir ürünün içerdiği vitamin, mineral ve su miktarını korumak adına belli oranda soğuk muhafazaya tabi tutulması gereklidir. İşte bu aşamada devreye giren Soğuk Hava Deposu, ürünlerin doğal haline en yakın şekilde muhafaza edilmesine ön veren bir sistemi içerir.

Gıda Soğuk Hava Deposu

Gıda ürünleri uygun sıcaklıkta korunmadığında üzerinde bakteri oluşumu meydana gelir ve bu ürünün hem kötü kokmasına hem de hızla bozulmasına neden olur. Dolayısıyla saklama koşulu ve süresi zarfında Soğuk Hava Deposu bünyesinde her çeşit gıda maddesi korunmalı ve tüketim noktasına taze haliyle sevk edilmesi gereklidir. Hepimizin bildiği gibi açık ortamda bozulmayacak gıda ürünü yoktur. Bu süt ve et ürünlerinden sebze ile meyveye kadar her tip gıda için geçerli bir unsudur. Dolayısıyla soğuk zincir kalitesi yüksek tutulur ise ürünlerin tazeliğini korumak kolay olacak ve yapısal bozulmalar yaşanmadan tüketime elverişli olarak sunulacaktır.

Soğuk Hava Deposu Gıda Saklama Koşulları

Her besin maddesinin içerdiği yapısal özellikler farklı olduğundan ötürü bir Soğuk Hava Deposu her ürün için muhafazaya uygundur demek mümkün olmayacaktır. Yani, soğuk hava odaları işletmelere özel olarak tasarlanır ve muhafaza edilecek ürün doğrultusunda özellikler eklenir. Ancak ileri yönelik kapasite artırımı göze alınarak tasarlandığında birden fazla ürün için uygun koşullar sağlanabilir. Mesela, çilek -18Cﹾ de 18 ay muhafaza edilebilir. Ancak elmayı aynı koşullarsa muhafaza etmek mümkün değildir. Çünkü elma 0 ile -1 derecede %90-95 nem oranı sağlanan bir ortamda 2 ile 8 ay süreli olarak muhafaza edilebilir.