SOĞUK ODA NEDİR?

Bir ürünün ısısının mevcudundan daha düşük değerlerde ve uzun süre muhafaza etmek amacıyla kullanılan Soğutma Sistemleri’nin başında olarak tanımlanan sistemler gelmektedir. Soğuk Oda, ürünlerin özelliğinin ve değerlerinin bozulmadan saklanmasını sağlayan, dışardan gelecek ısı ve neme karşı çeşitli malzemelerle yalıtılmış soğutma sistemidir.

SOĞUK ODA SİSTEMLERİNİN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ

İçten ve dıştan soğutma makinelerinin kullanıldığı Soğuk Odalarda, muhafazası yapılacak ürüne göre ısı ayarı yapılabilmektedir. Panel ya da kapılarla içinde farklı bölmelerin yapılabildiği Soğuk Odalarda ana kapının açılıp kapanması durumunda ısı kaybı yaşanmaması için hava perdesi de kullanılabilmektedir.

Çalışma süreleri oda sıcaklığına, buharlaşmaya (evaporasyon sıcaklığı) ve günlük de frost (buz ya da kar erimesi) süresine bağlı olan Soğuk Oda cihazlarının günlük toplam çalışma süreleri muhafaza edilecek ürünün cinsine bağlı olarak 16 ile 18 saattir.

SOĞUK ODANIN KULLANIM ALANI

Daha çok gıda ürünlerinin korunması amacıyla tercih edilen Soğuk Odalar serin muhafaza, soğuk muhafaza, donmuş muhafaza ve şoklama yöntemiyle çalışmaktadır.

Bir Soğuk Oda +5 ve +15ºC aralığında ayarlanmışsa serin muhafaza şeklinde çalışıyor ve yeşilbiber, domates, muz vb,.
Soğuk muhafaza ise Soğuk Oda -5 ve +5°C aralığında çalışır ve gıda ürünlerinin taze kalmasını sağlar.

Tüm dondurulmuş gıdaların korunması için ise Soğuk Oda’nın -15 ve -25°C’de kullanılması gerekir. Donmuş muhafaza daha önce şoklanarak sıcaklığı -18 °C’ye düşürülmüş ürünlerin sıcaklıklarının muhafaza edilmesidir.

-30 ve -45 °C ise Soğuk Oda’nın şoklama amacıyla kullanımıdır. Ancak şoklama bir muhafaza tipi değildir. Taze ürünlerin sıcaklıklarının 4-7 saat aralığında -18 ºC’ye düşürülmesi yöntemidir.